Hoe maak je van een 3D-scan een CAD-model in Solidworks?

Hoe maak je een 3D tekening in SolidWorks

Stel je voor dat je een verwerkingsinstallatie voor reststromen wilt uitbreiden, maar je hebt geen tekeningen van de huidige situatie. Hoe ga je dan verder? Dat was de vraag die ik kreeg van een klant die alles in 3D wilde zetten.

De klant had nog geen ervaring met het inlezen en bewerken van puntenwolken. Dus dat hebben we samen onderzocht om tot het beste resultaat te komen. Daarna heb ik de installatie ingescand met een laserscanner en de puntenwolk omgezet in een CAD-model met behulp van Solidworks en XTract3D.

Wat is een puntenwolk?

Een puntenwolk is een verzameling van miljoenen punten die de vorm en kleur van een object of ruimte weergeven. Een laserscanner meet de afstand en hoek van elk punt ten opzichte van de scanner en slaat deze op als coördinaten. Zo krijg je een driedimensionaal beeld van de werkelijkheid.

Wat is Solidworks?

Solidworks is een softwareprogramma voor het ontwerpen en modelleren van mechanische onderdelen, machines en installaties. Het maakt gebruik van parametrische solid modeling, wat betekent dat je elk onderdeel kunt definiëren met parameters zoals afmetingen, hoeken en relaties. Zo kun je eenvoudig wijzigingen aanbrengen en varianten maken.

Wat is XTract3D?

XTract3D is een add-in voor Solidworks die reverse engineering mogelijk maakt. Reverse engineering is het proces waarbij je een bestaand object of systeem analyseert en nabootst in een CAD-model. XTract3D biedt krachtige tools om dwarsdoorsneden te maken en te schetsen met behulp van de puntenwolk als referentie.

Hoe werkt het?

Het proces bestaat uit drie stappen:

  1. Scannen: Ik heb de installatie ingescand met een laserscanner die ik op verschillende posities heb geplaatst. Zo heb ik alle kanten van de installatie vastgelegd. De scanner heeft automatisch alle scans samengevoegd tot één puntenwolk.
  2. Inlezen: Ik heb de puntenwolk in .e57 formaat geïmporteerd in Solidworks met XTract3D. Omdat de puntenwolk erg groot was (10 GB), heb ik deze eerst opgeknipt in vijf kleinere delen. Deze delen heb ik als parts opgeslagen en tegelijk ingeladen in Solidworks.
  3. Modelleren: Ik heb planes aangelegd op de puntenwolk om dwarsdoorsneden te maken. Met behulp van de schetsfunctie van Solidworks heb ik de contouren van de onderdelen overgenomen van de puntenwolk. Vervolgens heb ik deze schetsen omgezet in solids met behulp van extrusie, revolutie of lofting.

Het resultaat

Het resultaat is een CAD-model dat overeenkomt met de werkelijke situatie van de installatie. De engineer kan nu zelf kiezen welke onderdelen hij wil gebruiken voor zijn ontwerp. Hij hoeft niet meer te gissen naar de maten of te communiceren met mij. Hij kan direct aan de slag met zijn uitbreidingsplannen.

Wil je meer weten over hoe ik je kan helpen met het inlezen van een puntenwolk in Solidworks? Neem dan contact met me op.

Anderen bekeken ook