Hoe werkt 3D laserscannen?

3D van objecten vliegtuig Vliegbasis Volkel

3D laserscannen is een techniek om de vorm en afmetingen van objecten, zoals gebouwen, installaties, constructies of putten, nauwkeurig en snel te meten. Met een 3D laserscanner kun je miljoenen meetpunten per seconde vastleggen, die samen een realistisch beeld van de omgeving vormen. Dit noemen we een puntenwolk. Je kunt de puntenwolk gebruiken om je object te analyseren, te modelleren of te printen.

Wat zijn de voordelen van 3D laserscannen?

Met 3D laserscannen kun je:

  • Menselijke fouten of vergeten maten voorkomen, want je hebt alle data betrouwbaar opgeslagen.
  • Onbereikbare plekken meten, ook in het donker.
  • In korte tijd complexe objecten meten, ongeacht hun vorm.
  • Alle maten direct beschikbaar en altijd inzichtelijk hebben.

Hoe verwerk je een puntenwolk?

Om een puntenwolk te verwerken, heb je speciale software nodig. Deze software kan de puntenwolk registreren, dat wil zeggen, aan elkaar plakken tot één geheel. Je kunt de puntenwolk ook opsplitsen in kleinere delen, om het makkelijker en sneller te maken om ermee te werken in CAD-programma’s.

Hoe exporteer en importeer je een puntenwolk?

Je kunt een puntenwolk exporteren in verschillende formaten, afhankelijk van het doel en de software die je gebruikt. Veelgebruikte formaten zijn .e57 en .rcp. Je kunt een puntenwolk importeren in CAD-software, waar je het als onderlegger of achtergrond kunt gebruiken. Je kunt de puntenwolk niet direct bewerken als een solid, maar je kunt er wel vlakken op aanbrengen en van daaruit verder modelleren. Je hoeft niet alle gegevens uit de puntenwolk om te zetten in solids. De puntenwolk kan je voldoende informatie geven om een ontwerp te maken.

Hoe kun je 3D laserscannen zelf proberen?

Wil je zelf ervaren hoe 3D laserscannen werkt en wat je ermee kunt doen? Neem dan contact met me op. Ik heb een gratis (mooie!) puntenwolk voor je klaarstaan, waarmee je uitgebreid kunt testen in je eigen software.

Anderen bekeken ook